seminarie

Vruchtgebruikconstructies in het vizier van de fiscus

Jan Tuerlinckx, Marc Gielis

schaakmat.jpg

Vruchtgebruikconstructies zijn vaak toegepast en bijna even vaak hebben zij als doel het fiscaal vriendelijk laten toevallen van een onroerend goed aan zaakvoerders cq. aandeelhouders. Dat de fiscus een gecoördineerde actie met het oog op een systematische controle van de vruchtgebruikconstructies gestart is, is genoegzaam bekend. Een paar duizend vragen om inlichtingen zijn verzonden. In de loop van het najaar zal de fiscus deze controle voortzetten en zal zij in dialoog treden met de belastingplichtige omtrent datgene wat zij meent niet correct te zijn aan concrete structuren. Het laat zich aanzien dat de belastingplichtige en de fiscus – zacht uitgedrukt – niet op één lijn zullen zitten. De eerste reacties van de Belastingadministratie laten vermoeden dat aangekondigde taxaties even verscheiden zullen zijn als er controlecentra zijn. Ook moet in het achterhoofd worden gehouden dat de fiscus in het verleden reeds op verschillende wijze de constructies heeft willen bestrijden, overigens met wisselend succes. Tijdens de workshop gaan we op interactieve wijze in op de valkuilen, de gevaren en de risico's van een mogelijke belastbaarheid van een vruchtgebruikconstructie. Uiteraard wordt ook ingegaan op het verweer dat kan worden geboden, op de aanspraken die worden geformuleerd door de fiscus en hoe die discussies en fiscale aanspraken kunnen worden opgelost, afgewend en vermeden.

 

 

PROGRAMMA

11u15-11u45 : Onthaal met broodjes

11u45-12u45 : Marc Gielis : Onderbouwing en substantie van het vruchtgebruik

12u45-13u45 : Jan Tuerlinckx : Procedurele aspecten en concreet verweer op aanspraken

13u45 : Einde

 

Documenten

Seminarie op maat

Wenst u meer info over een seminarie binnen uw organisatie?

Print LinkedIn Twitter Facebook Google Email Pinterest Share